Forum dyskusyjne Polskiego Portalu Astronomicznego Astronomia.pl
Teraz jest 08 wrz 2010, 18:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: IX Ogólnopolski ZLot Astronomiczny (OZMA) - Niemczyn 2005
PostNapisane: 18 cze 2005, 19:03 
* Ceres

[center]Obrazek[/center]

Już po raz dziewiąty spotkamy się na Ogólnopolskim Zlocie Miłośników Astronomii OZMA. Termin „ogólnopolski” nie oznacza tylko tego, że spotykają się uczestnicy z całej Polski ale również to, że zloty odbywają się w różnych miejscach w kraju. Dlatego w tym roku OZMA odbędzie się w pobliżu Białegostoku, gdzie niezwykle prężnie działa silna grupa obserwatorów komet.
To zbiega się z niezwykłym wydarzeniem jakiego będziemy świadkami latem (Deep Impact), a także z obserwowaną niedawno piękną kometą Machholz. OZMA nie jest typowym zlotem astronomicznym, mogą brać w nim udział zarówno profesjonalni astronomowie, zaawansowani miłośnicy jak i zupełnie początkujący, a także ich rodziny czy przyjaciele. Zachęcamy wszystkich chętnych, mile widziane całe rodziny, kluby i stowarzyszenia.

Termin zlotu :
11-14 sierpnia 2005 (czwartek – niedziela), okres aktywności meteorów z roju Perseidów, Księżyc w fazie I kwadry.

Miejsce zlotu :
Wieś NIEMCZYN, około 25 km w linii prostej na północ od Białegostoku, a zarazem ok.10 km na północny zachód od miasta Czarnej Białostockiej. Teren zlotu to budynek i przyległy obszar starej, drewnianej szkoły podstawowej, która teraz pełni rolę Letniej Bazy Wypoczynkowej Domu Kultury w Czarnej Białostockiej. Oto adres :

[center]Letnia Baza Wypoczynkowa
16-135 Niemczyn
tel. (85) 710-16-67[/center]

Telefon w zasadzie czynny byłby w czasie trwania zlotu.

[center]Obrazek[/center]

Współrzędne GPS :
[center]53 ° 21,039’
23 ° 11,843’
[/center]

[center](w systemie WGS’84)[/center]

Dojazd dla jadących pociągami: wysiadka na stacji PKP Białystok i dalej autobusami PKS do Niemczyna. Odjazdy autobusów ze stanowiska nr 7, należy wsiąść w autobus relacji :
Korycin - 10:20, 12:50
Janów – 10:50, 15:10, 16:00
Zdroje – 16:50
Jezierzysk – 13:20, 18:50
– wszystkie one jadą przez Niemczyn. W Niemcznie przystanek znajduje się około 150 m od szkoły. Cena biletu około 6-7 zł.
Ewentualnie można dojechać pociągiem do samej Czarnej Białostockiej i przy dworcu PKP wsiąść w autobusy jadące w kierunku Korycin, Janów, Zdroje, Jezierzysk. Wtedy do godzin odjazdu autobusów z Białegostoku należy dodać 40 minut, tyle bowiem jedzie PKS z Białegostoku na stację PKP Czarna Białostocka.
Powrót jadących PKS w niedzielę – kursują prawdopodobnie tylko 2 autobusy z Niemczyna w niedzielę do Białegostoku, być może więc dałoby się załatwić dowóz uczestników do stacji PKP Czarna Białostocka jeśli zajdzie taka potrzeba.

Dla jadących transportem prywatnym: z Białegostoku kierujemy się na drogę nr 19 w kierunku Kuźnicy Białostockiej, z szosy nr 19 skręcamy do Czarnej Białostockiej na pierwszym zjeździe i dalej asfaltem jedziemy przez las. Po dojeździe do pierwszych bloków skręcamy w lewo i podążając ul. Fabryczną dojeżdżamy do przejazdu kolejowego. Po przejechaniu przejazdu kierujemy się drogowskazami na Czarną Wieś Kościelną i dalej ciągle prosto asfaltem do Niemczyna. Droga wiedzie ciągle szosą asfaltową o dobrej nawierzchni. Szkołą znajduje się przy głównej asfaltowej ulicy Niemczyna, mniej więcej po środku wsi, po lewej stronie jadąc od Czarnej Białostockiej.

Organizatorzy:
Urząd Miejski w Czarnej Białostockiej
Stowarzyszenie „Centrum Aktywności Lokalnej”
Polskie Towarzystwo Miłośników Astronomii – Oddział w Białymstoku
Pałucko – Pomorskie Stowarzyszenie Astronomiczno - Ekologiczne "GRUPA LOKALNA"

Posiłki:
Zwyczajem OZMY postaramy się zapewnić 2 ciepłe posiłki (zupa z kuchni polowej) oraz ognisko z pieczenia kiełbasek w sobotni wieczór. Po drugiej stronie szosy, około 30 m od szkoły jest mała stołówka, tak mniej więcej na 30 osób, więc można zjeść posiłki pod dachem, ale rozbijając uczestników na 2-3 tury.

Miejsce obserwacyjne:
Niemczyn to mała wieś, leżąca z dala od dużych miast. Warunki obserwacyjne są więc tu znakomite, niebo smolistoczarne. Oświetlenie uliczne przy głównej szosie w Niemczynie zostawimy za sobą w tyle, a obserwować będziemy na łaczce obserwacyjne na południowy-zachód od szkoły. Z tego miejsca mamy odsłonięty południowy, zachodni i północny horyzont do około 10-15 stopni. Dlatego zachęcamy do zabrania ze sobą własnego sprzętu obserwacyjnego !!!

Nocleg:
Niestety ta stara drewniana szkoła jest za mała na pomieszczenie wszystkich uczestników zlotu, mogą w niej nocować VIPY oraz organizatorzy, a także będzie się w niej znajdować biuro zlotu. Nocleg uczestników musi mieć więc miejsce pod własnymi namiotami lub w przyczepach kempingowych na przyszkolnym placu. Plac jest średniej wielkości, ale myślimy że pomieści wszystkich. Część placu posiada spadek, lecz nie powinno to przeszkadzać za bardzo.

Nagrody:
Tradycyjnie zostaną przyznane nagrody główne –Grand OZ w następujących kategoriach :
-astrofotografia –za najlepsze zdjęcia komet
-sprzęt – za najlepszy własnoręcznie zbudowany sprzęt obserwacyjny
-za prezentację własnych dokonań - dla pojedynczych uczestników i klubów którzy na ogólnym forum zaprezentują swój dorobek ; obserwacje , raporty , dzienniki itp. Organizatorzy rezerwują sobie możliwość nie przyznania Grand Ozów w każdej z kategorii bez podania przyczyny.

W turnieju wiedzy astronomicznej przewidujemy ciekawe i nietypowe nagrody :D

Prelekcje i wykłady:
Przewidujemy interesujące wykłady na tematy kometarne.
Każdy z uczestników może zaprezentować własny referat na dowolny temat związany z astronomią.

Atrakcje Turystyczne:
Wieś Niemczyn, leżąca na terenie gminy Czarna Białostocka, bezpośrednio graniczy z czystymi lasami Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej im prof. Witolda Słotwińskiego. Jest to teren dawnej, historycznej granicy pomiędzy Korona a Litwą. W odległości około 1 km od miejsca zlotu znajduje się grodzisko średniowieczne z XIV wieku, które pełniło role lokalnej strażnicy, grodu granicznego. Przez samą wieś wiedzie znakowany na żółto szlak turystyczny „ Szlak Dawnego Pogranicza”.
Leżąca pomiędzy Niemczynem a Czarną Białostocką wieś o nazwie Czarna Wieś Kościelna słynie z dużej liczby rzemieślników i artystów ludowych. Swoje pracownie posiadają tu kowal oraz kilku garncarzy. We wsi znajduje się duża ilość kwater agroturytycznych o dobrym standardzie. Znajduje się tu także zbudowany w latach 1912-1920 piękny neogotycki kościół.
Najbliższy sklep spożywczy znajduje się we wsi Oleszkowo w odległości 3,5 km. Najbliższe kąpielisko to Zalew Wodny „Czapielówka” w Czarnej Białostockiej, leżący w odległości 11 km od Niemczyna. Zalew w sezonie letnim posiada ratownika i wyznaczone miejsce do kąpieli, szeroki pomost rekreacyjno - widowiskowy.

Koszt imprezy:
Jak zwykle organizatorzy liczą jedynie na zwrot poniesionych wydatków. Koszt pobytu na zlocie to [size=12pt]50 zł[/size]. Uczestnicy otrzymują za te pieniądze: koszulkę, wspomniane już wcześniej częściowe wyżywienie, dostęp do wody pitnej, prądu, sanitariatów itp.

Zgłoszenia prosimy kierować do 31 lipca 2005 najlepiej pocztą elektroniczną na adres:

[center]wburzynski@poczta.onet.pl[/center]

można także telefonicznie:

[center]0 694173399[/center]
lub na adres pocztowy:

[center]Wojciech Burzyński
ul Sosnowa 3,
16-020 Czarna Białostocka[/center]

Zgłoszenia można też przesyłać na adresy:
[center]zdzih.foto@wp.pl
ozma@astronomia.pl [/center]

W miarę zbliżania sie terminu zlotu informacje będa aktualizowane.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2005, 19:06 
* Ceres

[center]Zgłoszenia można także przesyłać na skrzynkę wiadomości prywatnych na forum !!![/center]

[center]Poniżej kilka zdjęć przybliżających miesce IX OZMA :[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Ogólny widok na szkołę z placu obozowego[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Widok na szkołę i stołówkę (po drugiej stronie szosy), w głębi przystanek PKS w Niemczynie[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Widok na część placu obozowego z wyznaczonym miejscem pod ognisko[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Panorama placu obozowego[/center]

[center]Obrazek[/center]
[center]Panorama łączki obserwacyjnej - od S do N[/center]

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2005, 19:58 
******* Procyon

GG: 3786919
VII ozma- nie pojechalem bo nie moglem (chociaż do Orkusza mam niedaleko)
VIII ozma- nie pojechalem bo nie mialem transportu (chociaż do niedźwiad też nie mam aż tak daleko)
XIX ozma- przez cały rok planowałem wyjazd bo myślalem ze zlot bedzie podobnie jak poprzednie gdzieś w północnej Polsce. Tymczasem jest to daaaleki wschód. To sie nazywa pech. Jak mam czas to nie moge pojechać bo mam za daleko. Jak mam blisko, to nie mam czasu ... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2005, 20:35 
******** Vega

GG: 4091638
Oj ja też i wielu innych ludzi planowało wyjazd na tegoroczną ozmę. Też myślałem że będzie gdzieś w środkowej Polsce, ale nie na "końcu świata". Patrzyłem tak orientacyjnie i mam ok 500 km na ozme. Pewnie drogami wyszło by ponad pół tysiaka... wiec na 90% nie pojade. Bo pewnym to być nigdy niczego nie można (w tym wypadku- na szczęście :wink: ).

http://www.astrofizyk.poa.com.pl

POA FORUM

PTMA Warszawa

Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2005, 14:57 
* Ceres

No trudno, przyjadą Ci, którym odległość nie sprawia żadnego kłopotu, a zamiłowanie astronomią przezwycięża wszelkie trudy. Przyszłoroczna prawdopodobnie znów w Niedźwiadach, będziecie mieli bliżej.

Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2005, 16:08 
****** Jupiter

GG: 5593423
Ja bym pojechał bo mam blisko w miare(ok.140 km w linii prostej) ale niestety rodzice nie puszczą :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 cze 2005, 19:42 
**** Mercurius

Ja może się pojawie... tylko omówię sprawę ze starymi.

Teleskop Synta SkyWatcher 114/900, okulary Kellner SWA i LER, Barlowx2, Lornetka 30x60 na statywie fotograficznym, Praktica MTL 3 i Pentacon 1,8/50

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 10:48 
******* Procyon

ja się nie pojawię bo:

1. za daleko
2. samego mnie rodzice nie puszczą ;(

http://www.astrofotopb.republika.pl
FMO Discovery: 2005 QK76

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 12:27 
***** Mars

GG: 0
Nie rozumiem argumentu "za daleko, na koncu świata". To gdzie chcielibyście ten zlot? 2 metry od domu? Ludzie, im dalej tym lepiej, więcej rzeczy do poznania, nowe tereny, krajobrazy, w ogóle ciekawiej. Co Wam będę mówił, może sami się kiedyś przekonacie, jak ruszycie swoje szanowne tyłki gdzieś dalej.

Zamiast owijać w bawełne, lepiej powiedzieć, że sie kasy nie ma, bo za drogo.

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 14:46 
******* Procyon

Marcin Kielar napisał(a):
Nie rozumiem argumentu "za daleko, na koncu świata". To gdzie chcielibyście ten zlot? 2 metry od domu? Ludzie, im dalej tym lepiej, więcej rzeczy do poznania, nowe tereny, krajobrazy, w ogóle ciekawiej. Co Wam będę mówił, może sami się kiedyś przekonacie, jak ruszycie swoje szanowne tyłki gdzieś dalej.

To chyba jasne ze pojecie za daleko wiąże się z pojeciem za drogo. Przeciez nie chodzi o to, ze komuś sie nie chce jechać taki kawał drogi. Zasponsoruj wszystkim transport a zobaczysz ile bedzie chetnych. Nikt nie owija w bawełne. Kazdy mowi ze za daleko i wiadomo o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 16:17 
******* Procyon

dla mnie wcale nie jest za drogo - 50 zeta to nie majątek, ale mi rodzice nie pozwolą ;(

a poza tym, to sam nie pojadę, tylko z tatą a tacie się nie chce na takie "coś" jechać :/

http://www.astrofotopb.republika.pl
FMO Discovery: 2005 QK76

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 18:14 
******* Procyon

piotrusb napisał(a):
dla mnie wcale nie jest za drogo - 50 zeta to nie majątek, ale mi rodzice nie pozwolą ;(

Akurat nie chodzi tu o te 50 zł, ale czymś dojechać musisz bo z pielgrzymką nie dojdziesz :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 18:45 
. Meteor

Marcin Kielar napisał(a):

To, że byćmoże Ciebie stać na taki wyjazd, to nie znaczy, że każdego. A pisanie "ruszycie swoje szanowne tyłki gdzieś dalej" jest chyba niezbyt na miejscu. Zastanów się troszkę, zanim następnym razem napiszesz coś podobnego.

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 20:51 
***** Mars

GG: 0
Niezbyt na miejscu jest takie czepialstwo jakie prezentujesz. Bo ja pisałem o niezrozumieniu argumentu "za daleko", a nie o wytykaniu komuś spraw finansowych.

Poza tym, po co ukrywać, że za drogo? Lepiej o tym mówić. Być może organizatorzy wezmą sobie finanse uczestników do serca i w przyszłych latach będzie 1. taniej 2. więcej uczestników.

Tytuł:
PostNapisane: 21 cze 2005, 21:19 
. Meteor

Nikogo się nie czepiam, po prostu piszę, co myślę. A jak sam widzisz, nikt tu nie ukrywa braku kasy, choć w sumie nie ma się czym chwalić. I chyba logiczne, że jak ktoś pisze "za daleko" nie chodzi mu o odległość, a o koszt.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1